Antallet asylsøkere som kommer til Norge endret seg ikke mye i fjor. Det står i sterk kontrast til situasjonen i de nærmeste nabolandene og Europa samlet. Mens Norge i fjor opplevde en nedgang på drøyt fire prosent, var det nærmere 40 prosent flere som søkte asyl i Europa samlet sett. Sverige og Danmark var blant landene som fikk en kraftig vekst.
I 2008 og 2009 fikk Norge mellom fem og seks prosent av alle asylsøkerne i Europa. Denne andelen har sunket jevnt i årene etterpå. I fjor var den nede på 1,9 prosent. Siden 2010 er det mellom 9000 og 12 000 mennesker som hvert år har søkt om asyl i Norge, altså en relativt stabil situasjon. Europa har opplevd en sterk vekst, særlig de siste to årene. Denne veksten har ikke slått inn i Norge.
Flere til Sverige og Danmark
Sverige fikk hele 81 000 asylsøkere i fjor, en økning på 50 prosent fra 2013. Til Danmark kom det i fjor i underkant av 15 000 asylsøkere, nesten en dobling fra året før. Fjoråret var for øvrig første gang siden begynnelsen på 2000-tallet at Danmark fikk flere asylsøkere enn Norge.
Europa fikk altså en sterk vekst i antallet asylsøkere i fjor. Men asylsøkerne fordeler seg ikke jevnt mellom landene. De tre landene som mottok flest, Tyskland, Sverige og Italia, fikk alene over halvparten. Hvorfor er det slik?
Når det gjelder Italia er det primært den geografiske beliggenheten som forklarer det høye antallet asylsøkere. De fleste ønsker egentlig å komme seg lengre nord i Europa.
Ingen fullgod forklaring
Ellers er det vanskelig å gi en fullgod forklaring på hvorfor asylsøkerne foretrekker noen land fremfor andre. Mange søker seg nok til land der det allerede bor mennesker fra samme nasjonalitet. Det er medvirkende til at Tyskland og Sverige er populære for syrere. Også veksten til Danmark kan sannsynligvis forklares med at syrere i flere år, også da landet fikk langt færre asylsøkere, har vært den største asylgruppen der. Når antallet syrere som søker asyl i Europa øker kraftig er det ikke da unaturlig at mange også finner veien til Danmark.
Det betyr nok også en del hvorvidt asylsøkere føler seg velkomne i et land, eller at de i hvert fall ikke opplever det motsatte. At det finnes et opplegg for integrering betyr sannsynligvis mye. Land hvor man må klare seg helt uten hjelp, er ikke populære å søke asyl i.
Påfallende nedgang
Gitt den kraftige veksten i asylsøkertallet i Europa, kan det virke påfallende at et land som Norge i stedet opplever en liten nedgang. Det er i hvert fall vanskelig å gi en god forklaring på det. Foreløpig er det ingenting som tyder på at antallet asylsøkere som kommer til Norge vil endre seg vesentlig det nærmeste året. Vi har sett en jevn økning i antallet asylsøkere fra Syria, om enn ikke like kraftig som enkelte andre land opplever. Jeg tror den tendensen fortsetter. Men det er en nedgang for enkelte andre nasjonaliteter som gjør at totalbildet ser ut til å endre seg lite. Det faktum at Norge i fjor tok imot 1 000 kvoteflyktninger fra Syria og i år vil øke dette tallet til 1500, kan være et forhold som bidrar til at flere syrere også søker asyl her. Det gjenstår å se.